Dolfijnen
Lijkt kanoën jou leuk?
Hou je van spelletjes op en rond het water? Maar ook van spellen op het land?
Hou je van actie en een beetje spanning? Van rondrennen in het bos? Van zelf dingen maken?
Van samenwerken in groepjes, met en soms tegen elkaar? Kortom: wil jij een hobby die niet saai is en waarin je steeds iets anders doet? Dan ben je op je plaats bij onze Dolfijnenspeltak!
Wie zijn we
Algemeen
Als je in de Dolfijnenspeltak van Cay-Noya zit, dan ben je tussen de 7 en 11 jaar. Je bent bijna elke zaterdag tussen 10:00 en 13:00 uur te vinden in of rond het Dolfijnengebouw op de Vosheuvel. En omdat je alleen daarvan waarschijnlijk niet genoeg kan krijgen, ga je ook met veel plezier mee op kamp. Als het lekker weer is, zit je in de kano.
En als het te koud of te warm is om te kanoën? Dan zijn er nog ontelbaar veel andere, échte scoutingdingen te doen, zoals het viervakkenspel, het weerwolvenspel, egg-cracking, hanepoten, chinees worstelen of het pizzaspel… Nu vraag je je natuurlijk af hoe spellen met zulke exotische namen precies gaan!?
Daar kom je vanzelf achter als je bij de Dolfijnen zit!
Onze speltak bestaat uit 24 kinderen tussen de 7 en 11 jaar die we dolfijnen noemen. Deze worden begeleid door vijf enthousiaste leidingleden. Alle Dolfijnen bij elkaar noemen we een golf. Onze golf is opgedeeld in vier subgroepjes met elk zes dolfijnen. Zo’n subgroepje heet een vin. De vinnen hebben elk een naam van een dolfijnensoort die rondom Dolfijneneiland leeft. Daarbij hoort ook een eigen kleur.
Vinnen
In welke vin iemand zit, kun je zien aan zijn vin-insigne. Deze heeft een blauwe ondergrond met daarop een dolfijnenkop in de kleur van de vin. Bij onze speltak hebben we de volgende vinnen:
Vinnaam | Vinkleur |
Orinoco’s | Paars |
Grienden | Rood |
Grampers | Zwart |
Tuimelaars | Geel |
Toppers en Tippers
In iedere vin zijn er twee kinderen die wat meer verantwoordelijkheden hebben dan de andere vin-leden. Meestal zijn dit de twee kinderen die er het langste bij zitten of het oudst zijn. De Dolfijn die aan het hoofd van de vin staat, wordt een Topper genoemd. Degene die daarna de meeste verantwoordelijkheid heeft, heet de Tipper. Een Topper kun je herkennen aan de twee grijze strepen op de linker borstzak. Een Tipper heeft één grijze streep op de linkerborstzak. Ténzij het Topper-Tipper insigne nog niet behaald is natuurlijk (zie hieronder, onder aftekenen). In dat geval heet hij/zij Topper-op-proef of Tipper-op-proef.
Toppers en Tippers zitten meestal al wat langer bij de speltak en weten daarom beter hoe het er bij de Dolfijnen aan toe gaat. Ze helpen de nieuwe jongens en meisjes de weg te vinden in en om het gebouw. Ook helpen zij de leiding met opletten of er bijvoorbeeld eerlijk en leuk wordt gespeeld, of iedereen van de vin aanwezig is en of er goed met het spelmateriaal om wordt gegaan. Op die manier krijgen de kinderen langzaamaan meer verantwoordelijkheid. Dit is een goede voorbereiding voor de overstap naar de verkenners, waar de leiding veel meer zelfstandigheid verwacht. De leiding blijft natuurlijk eindverantwoordelijke.
Wat doen we
Dolfijnenthema
Als je de hoofdpagina van Cay-Noya al hebt bekeken dan weet je dat scouting werkt met behulp van een aantal thema’s en themaverhalen. Het thema waar onze speltak zich mee bezig houdt is: ‘Dolfijneneiland’. Vandaar ook de naam van onze speltak: Dolfijnen! Het dolfijnenthema is relatief nieuw binnen scouting, het bestaat nog maar zo’n jaar of tien Omdat het thema nog jong is, bevinden veel dingen zich nog in de ontwikkelings- of ontwerpfase. Dat heeft zowel voor- als nadelen. Zo moeten we veel dingen zelf invullen omdat daar geen richtlijnen voor zijn. We hebben bijvoorbeeld een eigen origineel uniform, een zelf verzonnen logo. Dus: daardoor werken we als Dolfijnenspeltak wél actief mee aan de ontwikkeling van het thema.
Aftekenen
Als je al eens goed op het uniform van een willekeurige scout hebt gelet, dan heb je vast gezien dat daar meestal wel een paar plaatjes op zijn geborduurd. Insignes noemen we dat. Insignes die krijg je niet zomaar, je moet ze verdienen.
Het eerste insigne dat je bij de Dolfijnen kunt verdienen, is het Waterratinsigne. Als je dat insigne krijgt, dan heb je je zwemdiploma (gehaald). Veel kinderen die bij de speltak komen, hebben al een zwemdiploma en krijgen het insigne dus gelijk als ze geïnstalleerd (zie Lid Worden) worden bij de speltak.
Voor de andere twee insignes moet je wel wat meer scoutingwerk verrichten. Als je wordt geïnstalleerd bij de speltak krijg je ook een ‘Aftekenboekje basisinsigne’. Daarin heeft de leiding allemaal kennis verzameld waarvan ze vinden dat een ‘volleerd Dolfijn’ die moet hebben. De kennis is verdeeld in verschillende onderdelen. Het is de bedoeling dat je deze kennis onder de knie krijgt. Soms tijdens, maar meestal na een opkomst mag je aan de leiding bewijzen dat je de kennis van een bepaald onderwerp hebt. Aftekenen noemen we dat. Als je alle onderdelen hebt afgetekend, krijg je je basisinsigne: een wit anker op een donkerblauwe achtergrond.
Als je Topper of Tipper wilt worden, dan krijg je ook weer een aftekenboekje. Als je alle onderdelen van het Topper Tipper Insigne hebt afgetekend, krijg je één (Tipper) of Twee (Topper) blauwe strepen voor op je linkerborstzakje. Je kunt geen officieel Topper of Tipper worden als je je basisinsigne niet hebt.
Water!
Het thema van dolfijneneiland is gemaakt voor spellen op en rond het water. Onze speltak heeft vier prachtige Canadese kano’s waar we, zodra het weer het toelaat, mee het water op gaan. Je leert dus goed kanoën gedurende de tijd dat je bij ons bent.
Als het geen kanoweer is, zoals in de winter, doen we andere spelen. Zo hebben we eens per jaar de vin-wedstrijden waarbij de verschillende vinnen in vier opkomsten strijden om een echte wisselbeker. Er zullen dan niet alleen spellen op het water maar tevens op het veld en in het bos worden gespeeld.
Ook andere echte scoutingactiviteiten behoren natuurlijk tot ons spelprogramma: speurtochten lopen, broodjes bakken bij het kampvuur, balspelen, opkomsten met één van de andere speltakken van Cay-Noya…. Kortom, we vervelen ons nooit.
Kamp
Bij de Dolfijnen ga je naast de opkomsten op zaterdagochtend, doorgaans ook een aantal keer per jaar mee op kamp. Zo is er het groepskamp. We gaan dan met heel Cay-Noya (alle leden en leiding!) een nachtje slapen op een ander terrein dan het onze. Ook wordt er, als het valt in te plannen, eens in het jaar een speltakminikamp gehouden, waarbij we met zijn allen overnachten in ons eigen clubgebouw. Voor de Toppers en Tippers is er nog een speciaal ToTi kamp of een ToTi-opkomst. We gaan dan actief aan de slag met het behalen van het Topper-Tipperinsigne.
Het hoogtepunt van het jaar is ons zomerkamp. Elk jaar gaan we in de eerste week van de zomervakantie een week met de hele speltak op pad. We logeren dan in een scoutinggebouw van een andere groep. De week staat altijd in het teken van een spannend thema, zoals Piraten, Ridders of Het Wilde Westen. Hou die week dus vrij!
Opkomst informatie
Opkomsttijden
Elke zaterdagochtend hebben we opkomst van 10:00 ’s ochtends tot 13:00 uur ’s middags. Het liefst zien we je 5 tot 10 minuten van te voren verschijnen. Tijdens de schoolvakanties en op feestdagen hebben we vrij, net als de rest van Nederland. Soms is er sprake van afwijkende opkomsttijden. Hierover word je uiteraard van te voren ingelicht.
Dienst-vin
In de drie uur die we op de zaterdag hebben, doen we het liefst zo veel mogelijk leuke dingen. Omdat we de opkomst optimaal willen gebruiken, willen we alles dat daarvoor nodig is ter voorbereiding, graag vóór de opkomst aan kant hebben. Bij een aantal van zulke dingen verwachten we wat hulp van de dolfijnen. Daarom is er elke week een zogenaamde dienst-vin. Je hebt pas dienst-vin als je geïnstalleerd bent bij de dolfijnen. Je wordt dan een kwartier voor de opkomst begint verwacht voor het verrichten van een aantal taakjes (i.e. luiken openen, stoep vegen). Ook na de opkomst blijft je wat langer om te helpen met opruimen. Welke Vin wanneer dienst-vin heeft kun je zien op het dienst-vin-rooster . Dit rooster vind je in het leidinghok én in ons gebouw.
Openen en sluiten
De opkomsten openen en sluiten we altijd op dezelfde herkenbare manier: een duidelijk begin en einde dus. Bij het openen verzamelen we ons rond de vlaggenmast op het veldje naast ons clubgebouw. De vlag van onze speltak wordt dan gehesen door de Topper en Tipper van de dienst-vin van die dag. Ook wordt aan één Dolfijn gevraagd of hij de dolfijnenwet wil opzeggen.
Communicatie
Ons team streeft uiteraard naar een goede (en leuke!) communicatie met dolfijnenouders en/of verzorgers. Als er iets is: spreek ons aan! Je kunt dit het beste doen na de opkomst. Het programma is dan klaar en we kunnen even tijd maken om er voor te gaan zitten. Ook kun je ons natuurlijk bellen of mailen. Onze contactgegevens vind je in de adressenlijst.
Onze eigen uitgaande communicatie omtrent opkomsten, opkomsttijden, wensen, vragen, mededelingen etc. doen we via de mail en via deze website.
Afmelden
Wanneer je een keer niet kan komen dien je dat even te melden. Dat kun je de week van te voren na opkomst doen. Of je stuurt een mail naar dolfijnen@cay-noya.nl. Vergeet niet om je af te melden! Als je er onaangekondigd niet bent gaan we ons zorgen maken.
Aanschaf Uniform
In een echte dolfijnengolf zijn alle Dolfijnen gelijkwaardig. Ook bij ons. Dat is een van de redenen waarom we een uniform hebben. Het handige aan een uniform is dat het goede stevige kleding is en dus tegen een stootje kan. Natuurlijk is herkenbaarheid naar buiten toe ook een reden voor het dragen van het uniform. Iedereen kan dan zien dat we Dolfijnen zijn en lid van scouting Cay-Noya. De leiding draagt ook een uniform.
Het uniform van de Dolfijnen bestaat uit: een blauwe pet, een blauwe blouse, een scoutingbroek, donkere sokken (blauw of zwart), stevige schoenen en eventueel een scoutingriem. Van het uniform zullen de blouse en de broek moeten worden aangeschaft bij de scoutshop. Je kunt langsgaan bij een van de landelijke scoutshops (meer info hierover op het ouderbezoek). Handiger is wellicht om de kleding via internet te bestellen.
Tip: ga nog vóór je koopt bij de scoutshop naar de leiding toe en vraag of wij nog kleding van ex-dolfijnen in de aanbieding hebben. Dat is dan tweedehands maar wel een stuk goedkoper!
De overige zaken die nodig zijn aangaande het uniform, zoals de das of de pet, worden door onszelf verzorgd. Dit noemen we het installatiepakket. Bestel behalve blouse, broek en eventueel riem dus GEEN andere uniformbenodigdheden.
Huur zwemvest
Tijdens de periode dat de dolfijnen bij ons zijn, huren zij een zwemvest. Dolfijnen krijgen een zwemvest (of een reddingsvest als zij geen zwemdiploma bezitten) geschikt voor hun gewicht. De zwemvesten blijven in het clubhuis. De huur van een zwemvest is verwerkt in de installatiekosten.
Kosten kampen
De kosten van de kampen zijn niet inbegrepen bij de jaarlijkse contributie en moeten dus los worden betaald. Van te voren wordt altijd bericht wanneer er weer een kamp komt. Voor de kampen moet worden aan- en afgemeld. De kosten van de kleine- en weekendkampen zijn tussen de € 5,- en €15,-. Het zomerkamp kost ongeveer €120,- euro.
Spullen kwijt/stuk, wat nu?
Het overkomt jou natuurlijk niet maar bij andere kinderen komt het nog wel eens voor dat zij onderdelen van hun uniform per ongeluk kwijt raken of scheuren. Voor alle onderdelen die binnen het installatiepakket vallen, kun je terecht bij de Dolfijnen leiding. Zij zorgen er voor dat deze spullen opnieuw worden aangeschaft.